VARFÖR TÅGLUFFA UTOMLANDS?

Tågluffen är tillbaka - och Europa likaså! Med miljömedvetenhet å en sidan, och nyfikenhet å andra, tror vi att tågluffning är det perfekta sättet att uppleva Europa på. Ett Europa bortom det vi är bekanta med. Det finns mängder av okända platser som är värda att besöka. I Balkan, i Östeuropa, i norra Spanien. I Skandinavien. Listan kan göras lång. Ge dig iväg och utforska dessa platser, stå ansikte mot ansikte med det oväntade. Ta dig bakom kulisserna. Undvik de platser som kämpar med överturism. Go local och ta in den genuina atmosfären.

Vi har kokat ihop ett antal inspirerande rutter, som öppnar upp dörren till det okända Europa. Se dem som idéer. Idéer som låter dig fantisera och drömma. Skapa därefter din egen resa.

Under det blomstrande 80-talet var KILROY synonymt med Interrail. KILROY och att tågluffa associerades med frihet och att resa med ett öppet sinne mot såväl tid, resrutt och upplevelser. Hundratusentals unga självständiga resenärer tog sig ut i Europa. Såg det oväntade. Mötte andra resenärer. Mötte locals. Blev förälskade. För många var tågluffen en avgörande upplevelse som fick dem växa. Det var så den fria och självständiga europeiska resenären föddes.

Det här var innan flygresorna gjorde världen än mindre och tog över som det primära transportmedlet för utforskande. Vi kan inte tågluffa jorden runt. Ibland krävs flyg. Men i Europa funkar just resande med tåg. Interrail som koncept ligger i vårt DNA och omfamnar just det vi prioriterar som högst när det kommer till att inspirera resenärer till att upptäcka världen.

Det är dags för att utforska det okända Europa längs järnvägarna.

VAD ÄR INTERRAIL EGENTLIGEN?

Ett Interrail-pass är ett flexibelt tågpass som låter dig resa med tåg i Europa. Med tåganslutningar vid över 40 000 destinationer och järnvägsräls genom 33 länder är möjligheterna till att skapa ett unikt äventyr obegränsat! Det globala Interrail-passet är giltigt för majoriteten av tågförbindelserna. För vissa tåg tillkommer en extra avgift och särskilda sträckor kräver reservation innan avgång.

ETT ORD OM ÖVERTURISM

Turismen växer år för år och turister tenderar att besöka samma platser. Det här skapar flaskhalsar och överturism. Effekten kan bli enorm. Barcelona och Venedig är två exempel som båda kämpar med att hitta en balans mellan att vara turistdestinationer, attraktiva städer att besöka, och inte minst städer trevliga att leva i.

Turism kan leda till positiv påverkan på den lokala ekonomin och välfärden. Men locals kan även ha skäl till att ifrågasätta massturismen och den påverkan den har på deras hemstäder.

När vi reser har våra upplevelser och dem vi möter starka samband till hur vi sedan utvärderar hur bra resan varit. Om de locals du möter inte trivs i det samhället som de lever i resulterar det i en plats som turister lämnar. Att hålla en balansen är därför A och O.

Mycket arbete krävs för att återfår en balans på de utsatta platserna och vissa städer har redan påbörjat kampen. Se exempelvis Köpenhamns så kallade ”localhood”-strategi där invånarna gemensamt skapar en turistdestination som de trivs i. Vi, KILROY, som resebyrå, och du, som resenär, är en del av lösningen till att skapa den här balansen.

UTFORSKA VÅRA RESEFÖRSLAG HÄR