THE BALKAN EXPRESS

Med fallfärdiga byggnader, passionerade människor, vilda berättelser och en historia som både är fascinerande och spännande skapar Balkan en mystik som tänder din nyfikenhet. Den här trippen låter dig tågluffa genom Balkan och uppleva denna mystik.

Hoppa av tåget och hyr en cykel. Kasta dig sedan ut på vägarna och ta dig förbi snirkliga bergsvägar och rustika byar längs sträckor kantade av diken fyllda med ängsblommor. Fika med passionerade locals som bjuder på lokala specialiteter på ett mysigt café vid ett torg från 1800-talet. Åk forsränning längs skummande vatten forsande från bergen. Hoppa från ö till ö och hitta de där undangömda stränderna med kristallklart turkost vatten.

Balkan tillhör Europa men har en touch av det okända. En känsla av gammalt men samtidigt en atmosfär som indikerar en nystart. Trots att Balkan inte är långt från hemmaplan är miljön totalt vild och exotisk för det mesta. En resa genom Balkan är en resa för de öppensinnade och nyfikna, vilka samtidigt har en förkärlek för gammal estetik. På en tågresa möter du locals och når platser du aldrig hade kunnat nå med flygplan.

Resrutt

Ljubljana – Bled (Bohinj – Soca) -  Zagreb – Split – (med buss) - Mostar – Sarajevo - Banja Luka (med bus) Zagreb – returresa eller fortsätt din tågluff

tågresa genom europa och till balkan

För att ta dig till resans start tillkommer ytterligare tågresor med ditt Interrail-pass, alternativ flyg till startdestinationen. Om du reser med tåg från Stockholm rekommenderar vi färdvägen: Stockholm - Köpenhamn - Hamburg - Rosenheim - Villach - Ljubljana (rek. antal resdagar 3-4). Observera att de rekommenderade antalet resdagar till Ljubljana är ett minimum och inkluderar ingen tid för längre vistelser i de städer där tågbyte sker.

 Reslängd: 3-4 veckor

 Antal länder: 6 

 Rekommenderat Interrail-pass: 15 dagar inom 2 månader

Observera!
Det här reseförslaget korsar gränsen mellan Kroatien och Bosnien. Då Bosniens tågsystem inte är sammankopplat med Kroatiens (på grund av de gamla konflikterna) har vi rekommenderat en bussresa från Split till Mostar, samt från Banja luka till Zagreb. Bussresorna låter dig resa hållbart och billigt och du får samtidigt uppleva ländernas vackra omgivningar.

UPPLEVELSER UNDER RESAN

Bled, Slovenien - Den perfekta platsen för den vilda själen

Cykla mountainbike genom dalar täckta av ängsblommor, över avlägsna bergslandskap och förbi små byar. Eller låt en guide ta dig in i de djupa skogarna och få adrenalinet att pumpa med bergsklättring bredvid isande vattenfall. Om du gillar att flyga är tandemparagliding över dalarna en trollbindande eftermiddagsaktivitet. Från Bled kan du fortsätta med tåg till den närliggande sjön Bohinj. Därifrån fraktar speciella tåg bilar genom raviner och tunnlar till dalen Soca där några av de hårdaste slagen under Andra världskriget ägde rum. Området är imponerande vackert och en perfekt plats för avkoppling.

tågluffa i slovenien och till blend

Zagreb, Kroatien – storslagen centraleuropeisk nostalgi

Trots att Zagreb är en metropol lever man här det långsamma livet. I alla fall i förhållande till resterande storstäder i Europa. Turismen växer på många platser i världen och många städer möter utmaningen att hitta rätt hållbar balans. Barcelona och Venedig är exempel på platser som skadas av exploatering. Zagreb har inte kommit till den punkten än. Häng på gamla kullerstensbelagda torg och kastas tillbaka till Centraleuropas glansdagar. Njut av eftermiddagssolen vid kyrkogården Mirogo. Ät dig genom Balkan på en kulinarisk resa och utforska marknaden Dolac där närodlade råvaror såsom honung, bär, olivolja och grönsaker säljs i mängder.

Gata i Zaggreb i Kroatien

Split, Kroatien – Ett hav av öar

Med över 700 öar bildas ett av Europas vackraste ölandskap här, varav endast 50 stycken  av öarna är bebodda. Med Split som en port till den vackra miljön plogar sig färjor fram mellan de olika öarna. Tidigare var Split en viktig handelsstad som länkade samman romarrikets stora städer. Idag finns fortfarande många outforskade och orörda platser att leta sig fram till i den utbredda skärgården. Två av dessa platser är öarna Lastovo och Korcula som kan nås med färja från Split och Dubrovnik. Under de lugna dagarna är havet kristallklart och mängder av bukter och vikar gömmer sig på öarna. Du kan därför med lätthet hitta ditt eget gömställe. Hyr en cykel och utforska öarna, glid fram genom olivträdsodlingar och små fiskebyar, stanna till för en lunch med nyfångad fisk. Vissa av öarna har ett långsamt tempo, till skillnad från Hvar som till viss del är avslappnad, men likväl är en hubb för unga jetsetters redo för fest.

Krucola i Kraotien

En bussresa med smak för lokal gastronomi - Split till Mostar (Kroatien till Bosnien)

Trots mängder av lokalproducerade grönsaker, kryddor och bär kan inte Balkan klassas som en first-mover när det kommer till hållbar mat. Med en förkärlek för kött är grillning är stor del av matkulturen. Vägkrogar i Bosnien är de perfekta platserna för att avnjuta de lokala specialiteterna, där du även kan träffa locals. Den vackra bussresan från Split till Mostar är en svindlande och kurvig väg genom ödemarken. Den perfekta kombinationen av genuina upplevelser och matexplosioner under lunchpausen. Om du vill möta människor kan en bussresa, precis som en tågresa, bli den perfekta porten till nya vänskaper.

bro i mostar i kroatien

Banja Luka – en touch av historia (Serbisk autonomi i ett splittrat Bosnien)

Du kan inte utforska Balkan utan att stå ansikte mot ansikte med regionens mörka historia och slitningarna mellan regionens folkgrupper. Kriget är över och livet har gått vidare, men konflikten märks fortfarande av i vardagen. Banja Luka är en självständig serbisk stad på bosnisk mark. Här ges en direkt inblick i dagens Balkan, såväl som historien bakom regionens uppdelning. Banja Luka delas av floden Vrbas med forsande vatten som är magiskt för rafting. Längs flodkanten ligger dessutom flera caféer. Från Banja Luka kan du ta dig vidare på en pittoresk resa genom Vrbas-dalen till den gamla byn Jajce.

rafting på en flod i banja luka

 

KÖP DITT INTERRAILKORT HÄR!