EASTERN PROMISES

Tågluffa genom Östeuropa och upplev regionens okända platser.  Lugn och genuinitet är ledorden. Långt bortom turiststråken.

En häst och vagn som såg sina glansdagar för många år sedan rullar långsamt förbi på en grusväg. En munk berättar sin historia vid ett avlägset kloster. En vacker vandring genom oändliga bergslandskap. En simtur i smältvatten från en sjö ovanför trädgränsen. Ett techno-rave med en orientalisk touch.

Eastern Promises tar dig genom det opolerade Östeuropa med fallfärdiga byggnader, vild natur, blomstrande dalar och miljontals fruktträd. Allt med starka influenser från svunna kommunistiska tider. Det här är en resa in i centrala Östeuropa där det enkla livet levs. Ju längre du tar dig från de vanliga resmålet desto mer frodas gästvänligheten och din längtan till att se mer. Här blandas vild natur med kultur. Ju längre bort i fjärran du tar dig desto långsammare blir tågen. Men kom ihåg, det är värt varenda minut och varenda krona. Överväg att ta ett flyg hem från Istanbul om tiden blir knapp.

RESRUTT

Timisoara – Resita  – Sofia – Veliko Tarnovo – Burgas – Istanbul - returresa eller fortsätt din tågluff till andra spännande platser.

tågluffa i östeuropa

För att ta dig till resans start tillkommer ytterligare tågresor med ditt Interrail-pass, alternativt en flygresa till startdestinationen. Om du reser från Stockholm med tåg rekommenderar vi färdvägen: Stockholm - Köpenhamn - Hamburg - St. Pölten - Budapest - Timisoara (rek. antal resdagar 4-5). Observera att de rekommenderade antalet resdagar till Timisoara är ett minimum och inkluderar ingen tid för längre vistelser i de städer där tågbyte sker.

 Reslängd: 4 veckor

 Antal länder: 3-4 

 Rekommenderat Interrail-pass: 15 dagar inom två månader

UPPLEVELSER UNDER RESAN

Timisoara & Baile Herculane (Timisoara, Rumänien)

Besök platsen där den rumänska revolutionen ägde rum. Med start i Timisoara den 16 december 1989 spred den sig vidare som en löpeld genom landet, med folket i ledningen. Befolkningen i Rumänien hade tröttnat på sin ledare, diktatorn Ceaucescu, och hans brutalitet. Ceaucescu flydde men flyktvägarna tog slut i Tagoviste. Han och hans fru blev dömda till döden för folkmord och de avrättades på juldagen 1989. Timisoara är en fin utgångspunkt för en detour till Resita där du kan uppleva de gamla romerska baden i Baile Herculane.

timisoara i rumänien i solnedgången

Bergslivet i Transylvanien (Brasov, Rumänien)

Hjärtat av Rumänien och basen för berättelsen om Dracula. Djupt in i bergen är skogen mörk, tät och orörd. Lokalbefolkningen menar att både björn och varg ibland till och med kan ses ströva här. Efter en vandring genom skogen och upp i bergen kommer du att tro varenda berättelse som du har hört.

slott i brasov i transylvanien i rumänien

Vegan Yoga retreat i Transylvanien (Brasov, Rumänien)

På en veranda omgiven av böljande kullar och rofylld natur hittar du den ultimata miljön för morgonens solhälsning. Akasha Wellness retreat (Akasharetreat.com) ligger i närheten av Brasov mitt i nationalparken Piatra Crauilui. På menyn står läcker vegansk mat. För de som gillar yoga, hälsa och meditation och har budgeten för det, är ett stopp här definitivt värt varenda krona.

Akasha Wellness Retreat i Rumänien

Livet i Bulgariens djupa dalar (Veliko Tarnovo)

Storkar vart du är tittar. Kloster med munkar som sköter om de snirkliga gamla byggnaderna och fruktträden. Kristallklara floder som snirklar sig genom de djupa skogarna och höga bergen. Äldre bönder som tar sig till sina åkrar vars söner och döttrar som sedan länge lämnat byn för storstaden. Det här är det opolerade men charmerande lantlivet i Bulgariens djupa dalar. Hitta nya vänskaper vid en av de lokala kyrkorna och se den oväntade mixen av gamla polerade svarta Mercedes och vagnar som dras av hästar.

Stanna till vid en av de stora kollektiva bondgårdarna. Kommunismens tidigare stoltheter. Nu fallfärdiga byggen. Passera förbi ett gäng locals som säljer handplockade vilda bär och stora svampar tagna från skogen. En vägkrog som serverar chopska, enorma tomatsallader täckta med saltade grönsaker och färskost. Stanna upp och ta in omgivningen bestående av enbart locals. Lär känna dem och deras gästvänlighet. Se upp med att dricka för mycket av den hembrända spriten. I alla fall om du har planer för nästkommande dag.

blommo utanför ett hus i veliko tarnovo i bulgarien

Istanbul

Napoleon Bonaparte ska ha sagt ”Om jorden var ett enda land skulle Istanbul varit huvudstaden”. Varför är inte svårt att förstå. Här, vid utkanten till Bosporen möts öst och väst. Europa möter Asien. Med arv från två herravälden, det grekiska och det ottomanska riket, har befolkningen gjort staden till sin egen. Den här metropolen har spelat en stor roll i uppkomsten av dagens Europa. Riken växte och föll här. Staden har blivit en plats där kulturer beblandades. Från långsamma Bulgarien till en explosion av ljud, färger, passion, mat, flamboyance och islamsk tradition i Istanbul. Den stora basaren, den blå moskén, hamam. Palatset Topkapi. Det gyllene hornet. Trots att västvärlden har en viss syn på Turkiet ramar Istanbul in just den där perfekta atmosfären som representerar det progressiva Turkiet.

Istanbul får dig att släppa loss. Staden är hem åt några av de bästa och modernaste nattklubbarna i Europa vilka lockar till sig en ung och trendig publik. Här möts öst och väst med en touch av sann dekadens. Om du föredrar ett långsammare tempo spana in det hippa caféet som du hittar under bron.

Det är nu dags för dig att fatta ett beslut. Antingen blickar du västerut och återvänder till det Europa du är bekant med. Eller så fortsätter du österut så långt din nyfikenhet tar dig. Över land mot Vansjön, eller ombord på en båt genom Svarta Havet och mot Georgien.

skyline över istalbul

 

KÖP DITT INTERRAILKORT HÄR!