SOUTHWESTERN PILGRIMAGE

Tågluffa längs Europas pilgrimsrutter och upplev hypercool molekylär gastronomi, pulserande barer som serverar pintxos, en långsam promenad – eller pilgrimsfärd om du så vill – genom blomstrande ängar. Här handlar det om att hitta ditt eget tempo. Ditt flow.

Ett tåg snirklar sig fram genom det baskiska kustlandskapet. Du har hunnit med att äta läckra skaldjurspintxos i San Sebastián. Du har korsat berg, och du har skådat otroliga konstverk på Guggenheimmuseet i Bilboa. Du har tagit det lugnt på en avskalad strandbar i Santander och jobbat upp solbrännan. Hungern för att utforska mer av de böljande landskapen och blomstrande ängarna är inte mättad. Det är dags för pilgrimsvandringen. Pilgrimer med slitna kängor och svullna ben passerar ännu ett krön på en kulle. Med stolthet går stegen mot katedralen Santiago De Compostelas som nås till eftermiddagen. När sommarnatten börjar delas vilda och bisarra historier med andra resenärer på en av Santiagos restauranger. Bredvid sitter ett nyförälskat par. Härifrån tar tåget dig vidare till kusten vid den portugisiska gränsen. Om tiden tillåter hoppa på ett tåg till Porto och Lissabon. Om tiden tryter, ta dig inåt landet mot Madrid och vidare hemåt.

RESRUTT

San Sebastián – Bilbao - Sarria - pilgrimsvandringen - Santiago de Compostella – Vigo – returresa eller fortsätt din tågluff till exempelvis Porto och Lissabon.

karta över en tågresa i europa genom spanien och portugal

För att ta dig till resans start tillkommer ytterligare tågresor med ditt Interrail-pass, alternativt ett flyg till startdestinationen. Om du reser med tåg från Stockholm rekommenderar vi färdvägen: Stockholm - Köpenhamn - Hamburg - Duisburg - Paris - Hendaye - San Sebastián (rek. antal resdagar 4-5). Observera att de rekommenderade antalet resdagar till San Sebastián är ett minimum och inkluderar ingen tid för längre vistelser i de städer där tågbyte sker.

 Reslängd: 3-4 veckor, eller 5 veckor om du även vill resa till Portugal

 Antal länder: 1-3 

 Rekommenderat Interrail-pass: 15 dagar inom två månader

Observera!
Från Santiago de Compastella kan du fortsätta din tågresa mot kusten vid portugisiska gränsen. Om du har tid över ta dig då vidare med tåg till Porto och Lissabon, eller till och med till Tavira. Om din restid nått sitt slut ta dig mot Madrid och fortsätt resan hemåt.

UPPLEVELSER UNDER RESAN

San Sebastián – Spännande delikatesser och pulserande nätter

San Sebastián är en hubb för gourmander där innovation möter matlagning. Rawfood, ostron, kött och molekyler. Molekylär matlagning för den våghalsiga och nyfikna som är redo att spendera en slant på en imponerande matupplevelse. I San Sebastien tas färska råvaror från det angränsande havet och de bördiga åkrarna. Om du vill slappa på stranden är Playa de la Concha magisk, likaså är Playa de la Zurriola bakom hipsterstället Gros, perfekt för den som vill fånga vågor på en surfbräda. San Sebastián är himmelriket för foodien.

concha bay i san sebastina i spanien

Bilbao – Guggenheim & Gehry

Den tidigare industrihubben Bilboa var i förfall efter de baskiska separatisternas våldsamma uppror. En förändring behövdes, vilken senare skulle omvandla staden till det den är i dag. Arbetets påbörjades med ledning av Frank Gehry. Hans mål var att skapa något som satte Bilboa på kartan, likt operahuset i Sydney. Det lyckades han med, med råge dessutom. Med nytänkande influenser i kombination med lokal tradition skapades det titanbeklädda Guggenheimmuseet intill floden Nerbioi. Att byggnaden satte Bilboa på kartan är ett faktum och miljontals besökare vallfärdar hit från hela världen för att uppleva konsten, musiken och maten.

Guggenheimmuseet i bilboa i spanien

Sarria – Där pilgrimsvandringen börjar

Hola, Bien Camino! Ett ungt spanskt par passerar ännu en gång. Ni passerar varandra från och till hela vägen till Santiago och delar på ett glas eller två. Vädret skiftar konstant. Mörka regnmoln. Men solens strålar tar plötsligt över. Varje år vandrar tusentals pilgrimer, nya såväl som rutinerade, olika etapper av Spaniens berömda Camino de Santiago de Compostela. Väldigt få, men i synnerhet dedikerade specialister, vandrar hela sträckan på 75 mil. En kortare, men likväl tillräcklig vandring, är den fem dagar långa pilgrimsresan från Sarri. Sträckan till Santiago är 10 mil och är ett minimum när det kommer till pilgrimsvandringar. När du nått sträckans slut tilldelas du en Compastela, de klassiska snäckskalen pilgrimer får vid vandringens slut.

camino i spanien

Santiago de Compostella – Där pilgrimsvandringen slutar

Santiago de Compostella. Det är inte byggnaderna eller katedralen som får ditt hjärta att slå ett extra slag. Det är de många pulserande hjärtslagen av unga såväl som gamla äventyrliga själar som äntligen nått slutet av vandringen. De håller om varandra med tårar i ögonen innan de går in i katedralen för eftermiddagsmässan. Pilgrimsfärden är en fantastisk vandring i sig, men den kan även ses som en förnyande ritual. En nystart. Atmosfären i katedralen är obeskrivlig och intensiv. Insup känslorna och känn gemenskapen.

santiago de compostela i solnedgång

 

KÖP DITT INTERRAILKORT HÄR!